Reformarea sistemului monetar și fiscal pentru o economie echitabilă

Propunerea unei legislații care elimină subdiviziunile zecimale ale leului, asigurând transparență fiscală și echitate pentru consumatori prin corectarea practicilor de plată și circulație a monedelor de valoare mică.

În acest context, este esențial să stabilim dacă leul, în calitate de unitate monetară, include subdiviziuni zecimale și, dacă da, să înțelegem de ce problema monedelor de valoare mică a fost treptat ignorată, în detrimentul cetățenilor. De exemplu, situația în care un produs este vândut la prețul de 999,99 lei, dar restul de un ban nu este returnat, ridică semne de întrebare asupra corectitudinii sistemului. Mai mult, refuzul unor magazine, mijloace de transport public precum microbuze și troleibuze, de a accepta aceste monede creează inconveniente pentru consumatori. Dacă societatea consideră că monedele de valoare mică nu mai sunt necesare, atunci se impune o modificare legislativă prin care moneda națională să fie redefinită fără subdiviziuni zecimale, asigurând astfel un sistem de plată mai clar și echitabil pentru toți cetățenii.

4 Likes

Interesantă expunere, dul Vitalie dacă doriți chiar veniți în echipa noastră PPDD! Mîine 24.05.2025 pe str Indepenței 40 avem adunare, la ora 12:30 , vă așteptăm!

2 Likes

Asta cu 99 este fãcutã de cei ce se socot hîtri, pentru a mulge turma.
Bãnuți de unu doar nus, iau scos, şi astfel schema merge de la 96 în sus, 97, 98, 99.
İnclusiv şi de la 1 pîn la 5, adica 2, 3, 4.

Adica dacã cumpãr de 10 lei şi 3 bãnuți, apui îs nevoit sãi dau 5 bãnuți întregi.
Sau dacã cumpãr de 9 lei 96 de bani, atunci doar un magazin din 15 magazine poate sãți deie rest 5 bani întregi.

TOȚİ NU DAU AŞA REST

E clar cã deja sa format un obicei-cu-ruşine arãtînd cu deştul:
:backhand_index_pointing_right:t4:İaca aistai melacinic.

Pãi da stați un pic, cã sîntem 2000000 milioane de cumpãrãtori.
Aproximativ +/- dacã scoatem de la fiecare cîte 3 bãnuți se grãmãdesşte 18000 lei.

Dar eu pot sã vã demonstrez cã supermarchetele-Linella nu dã rest nu doar 5 bãnuți, dar nu dã rest nici cîte 25 bãnuți, nici cîte 50 bãnuți, sau chiar nici cîte 75 bãnuți.
Recordul au ajuns chiar un leu sã numi deie rest.

Acuma hai sã ne gîndim cine ar trebui sã aibã mãrunțelele, vînzãtorul sau cumpãrãtorul ???
Vînzãtorul poate sãşi eie de la banca-:bank:-financiarã o cãruțã de saci cu bãnuți şi lei mãrunți ca sã ne deie, sau mai bine noi-cumpãrãtorii facem rînd de un kilometru la bancã dupã mãrunte ???

MAİ MULT DECÎT ATÎT:
Acuma şin banca-:bank:-financiarã dacã întri tot îți cere mãrunte.
Pãi dacã nici banca-:bank:-financiarã nare atunci de la cine sã cerem noi consumatorii uãi ???

SA TERMİNAT HÎRTİEA Şİ CERNİALA LA FABRİCÃ ??? :factory: :bank: :money_with_wings:
Din orice frunzã cãzutã :maple_leaf::fallen_leaf::scroll: sepoate de fãcut hîrtie.

Pãi dacã merge vorba de aşa scheme-nesãnãtoase apui hai la radicalism şi sã scoatem toate finanțele mãrunte şin magazine orice sã coste sumã rotundã/fixã.

Şi sã numi spunã mie dracul-din-bancã🏦 cã eu ceva nu înțeleg.
Cã am eu cît am 8 clase a mele, dar vãd în ce lume trãiesc.

5 Likes

Referitor la acest aspect, expun direct cazul care m-a condus la această idee de lege.

Un prieten mi-a solicitat efectuarea unei reîncărcări a contului său Orange, având un sold de aproximativ 100 lei, însă perioada de utilizare expirase. A sugerat un depozit suplimentar de 10 bani pentru activarea serviciului. Tranzacția a fost procesată cu succes, însă suma nu a fost creditată în contul beneficiarului.

În urma unei verificări suplimentare, am efectuat o nouă tranzacție de 1 leu, care, de această dată, a fost reflectată corect în soldul contului Orange. Pentru clarificarea discrepanței, am inițiat o serie de interacțiuni cu reprezentanții Orange, implicând trei consultanți, până când situația a fost evaluată cu seriozitate.

Conform declarațiilor oferite de reprezentanta Orange, doamna Veronica, fondurile de 10 bani au fost procesate de operator, însă nu au fost acceptate datorită pragului minim impus de companie. În consecință, s-a indicat că suma va fi returnată către banca emitentă la data de 23 mai—așteptare care nu s-a concretizat.

Astfel, o entitate cu bugete de ordinul milioanelor a considerat că suma de 10 bani nu merită să fie administrată, ceea ce ridică întrebări privind eficiența proceselor financiare și principiile de gestiune a fluxurilor monetare.

3 Likes

Şi iaca-şa îi la toți operatorii şi moldcel şi unite-moldtelecom, ni se furã nu doar cu bãnuții dar cu zeci de lei, şi pîn nu suni sãți verşi toatã jîgãraia în telefon dîndui la socotealã, lor li se pare normal.

De exemplu, ió înțeleg un 1 litru are norma sa, sau 1 kilogram are norma sa, sau 1 metru are dimensiunea sa.

Acuma sã mã lãmuriascã cineva - Cine, Cum, Cînd şi dece face sandartele de socotealã dintre leii[bãneşti] moldoveneşti = şi = internetul ???

Voi ştiți mãcar cineva cum e sã trãieşti farã WiFi în ziua de azi ???

İó vreau sã ştiu statistica şi pe cei care trãiesc anume cu datele-mobile-de-internet în Moldova, cît îi costã şi ce pãrere au ei despre asta ???

VOİ ŞTİȚİ CÃ ASTAİ …DEȚ, ŞTİȚİ ???
Noi aiştia “chipurile-liberi” dar sãraci farã computer acasã cu datele-mobile-de-internet plãtim de 3-4 ori mai mult decît aiştia cu WiFi-ul, dacã no fi chiar mai mult.

De you-tube am şi uitat demuuult.
Sã vezi un film pe you-tube 10 gigabiți se pot dispãrea în o orã, douã, da sînt operatori de exemplu unite-moldtelecom-10gigabiți=100lei sau moldcel-10gigabiți=90lei.

Acuma fã socotealã.
E diferențã turbatã.

Şi ştii ce ???
İó ieşind din glodul ista, am sã votez nu doar pentru 5G, 6G ce vrea sã vinã, dar chiar pentru 10G transparențã totalã.
Cã defapt nici nu prea am ce ascunde.

Viața va arãta şi va face dreptate

3 Likes