Legea are drept scop asigurarea transparenței activităților desfășurate de persoane juridice și fizice care primesc finanțare din surse externe și care participă la procesele politice, economice, sociale sau educaționale din Republica Moldova.
Scopul acestui proiect de lege nu este limitarea activității organizațiilor neguvernamentale sau a parteneriatelor internaționale, ci introducerea unor măsuri de transparență similare celor aplicate în alte state democratice. Modelul legislativ propus este inspirat de legislația SUA (Foreign Agents Registration Act – FARA, 1938), Australia (Foreign Influence Transparency Scheme Act, 2018), Israel, Franța și Germania, țări care au implementat mecanisme eficiente pentru monitorizarea activităților influențate de finanțări străine.
PAS va vota pentru împreună cu comuniștii (autorii) și poate și socialiștii.
După care această lege va funcționa numai într-o parte - vor fi pedepsiți oricine are oricît de mică relație cu Rusia, are rude în Rusia, etc. Toată opoziția care nu-i rusofobă. Inclusiv PCRM-ul. Și vor fi ignorați toți agenții occidentului.
La fel cum funcționează legea în privința mercenariatului - mercenarii moldoveni din Ucraina stau bine mersi, acei care luptă de partea Rusiei sunt persecutați.
Și va veni PCRM și va zice: iarăși ne-au tras pe sfoară!
Ca data trecută, cînd l-au dat jos pe Armașu.
Iar PAS va zice: oi, asta a fost inițiativa opoziției.
Toți Ong-iștii sorosiști s-au aprins, în frunte cu Natășika! Nu vor să fie transparenți ce ține de finanțarea lor, nu vor să fie deconspirați!
Legea e bună, am votat pentru, doar trebuie corectată la capitolul transparență - registrul ONG -urilor care vor avea statut de agenți străini trebuie să fie făcut public, toate rapoartele lor financiare să fie publice, notificările celor care îi finanțează referitor la faptul dacă ei sunt satisfăcuți de modul de cheltuire a banilor și dacă a fost corespunzător scopului - la fel să fie publice! Finanțările să nu fie pentru presă și politică, doar pentru caritate și social!
NU trebuie să bănuim cum va fi folosită legea, trebuie să fie control asupra banilor din exterior, de altfel tv8 și alte institutii media vor manipula in continuare pa bani straini!
Personal, consider că asociațiile non-guvernamentale, în forma actuală, nu sunt cea mai potrivită soluție. În opinia mea, acestea ar trebui înlocuite cu asociații de profil sau alte structuri, care să fie finanțate exclusiv de stat sau din contribuțiile proprii ale membrilor. Dintr-o perspectivă subiectivă, cred că orice finanțare externă poate fi nocivă, deoarece riscă să influențeze viziunile geopolitice ale cetățenilor.
Exact. Eu cînd văd o lege nu mă gîndesc „ce gînduri luminoase a avut autorul”, dar „cum va putea fi exploatată această lege de către oamenii răi care ajung la guvernare”.
Așa o lege în mîinile Maiei Sandu va ucide opoziția.
De cele mai multe ori finantarile din exterior vin cu un subtext de angajamente neobisnuite pentru cetatenii din Republica Moldova . In multe cazuri din lipsa acuta de resurse financiare guvernarea tarii accepta schimbari legislative nefiresti . Trebuie de revazut aceste finantari si de revizuit legislatia pana la normalitate. Bunavoire.
Atunci cărei sensul la sondaj dacă din start se preconizează nerespectarea legii atît din partea legiuitorilor cît și din partea celor ce le fac ,cum spune Rusu “гнать из пустого в порожний”"
Depinde ce se subantelege prin notiunea de politica! Daca politica este inteleasa ca o exprimare concentrata a economiei , atunci scopul normal ar fi bunastarea celor care locuiesc intr-un teritoriu , tara , etc. Finantarea care vine din strainatate pentru favorizarea unor produse sau servicii ce incalca aspectul moral al locuitorilor tarii consider , ca nu pot fi admise! Mesaj pentru Iurie BTTA